Testmozgással a bélrák ellen

“Nem meglepő a testmozgás bélrákellenes hatása. III. stádiumos bélrákban szenvedő betegeknél a diagnózis utáni testmozgásnövelés 50%-kal csökkenti a halálozási arányokat. Érdekes, hogy a diagnózis előtti testmozgás is csaknem ugyanilyen mértékben eredményes. A kutatók a testmozgás jótékony hatását legalább olyan jelentősnek tartják, mint az adjuváns kemoterápia rákellenes hatását. A tudósok az inzulin bélrákkeltő hatását gyanítják a fentebb leírt jelenségek mögött.”

“A magas inzulin szint 2-700%-al növelheti a bélrák rizikóját. Mivel a testmozgás inzulin érzékenység növelő, kézenfekvő bélrákellenes hatásának oka is: csökkenheti a szervezet inzulin szintjét. A számítások szerint a az összes bélrák megbetegedések 12-14%-a a testmozgás hiányára vezethető vissza.”

A max-immun honlapján szereplő cikk alapvetően arról tájékoztat, hogy klinikai kísérletben igazolták az Agaricus blazei Murill gomba kivonat inzulin érzékenység javító hatását, valamint, hogy az apigenin flavonoid – epigallocatechin gallattal kombinálva – bélrák megelőző hatását kontrollált klinikai kísérlet erősítette meg, s így az Agaricus balzei Murill és apigenin a jövőben szerephez juthat a bélrák kiegészítő terápiájában. Ugyanakkor ezen megállapítások elővezetéseként a cikk megjegyezte, hogy gyakorlatilag ez a készítmény, ugyanolyan hatást eredményez, mint maga a testmozgás, mert mind a kettő a szervezet inzulinérzékenységét növeli, s ezáltal a szervezet inzulinszintje csökkenthető, amely a bélrák kialakulásának, és az ebből eredő elhalálozás valószínűségét csökkenti.

A cikk említi még, hogy a bélrák megelőzése szempontjából előnyös még a vörös és feldolgozott húsok valamint a finomított liszt és cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásának mellőzése.

Teljes cikk:
max-immun – BÉLRÁK: FLAVONOIDOK ÉS GYÓGYGOMBA KIVONATOK SZEREPE A MEGELŐZÉSBEN