Probiotikumot – de milyet?

ProbiotikumA probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, amelyek az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmaznak. Leggyakrabban tejsavbaktériumokat használnak. Ezeket már régóta használják az élelmiszeriparban, mivel képesek átalakítani szénhidrátokat tejsavvá. Ez jellegzetes savanyú ízt ad az élelmiszereknek, ilyenek például az erjesztett tejtermékek, mint a joghurt is. Mivel csökkenti a pH-t és ezzel gátolja a káros mikroorganizmusok szaporodását, ezzel megelőzve az emésztőrendszeri fertőzéseket. A probiotikus baktériumkultúrák a természetes bélflóra helyreállítását segítik. Gyakran javasolják orvosok, dietetikusok főleg antibiotikumos kezelések után, valamint kandidás megbetegedések kezelésére is.

A bélrendszerünkben több millió ilyen baktérium él.

LR Probiotic12Az ember jó közérzete szorosan összefügg a bélrendszerben található baktériumok helyes egyensúlyától.

Kísérletek szerint a probiotikumok alkalmazásának számos előnyös élettani hatása lehet:

 • laktóz-intolerancia kezelése
 • végbélrák megelőzése
 • koleszterinszint csökkentése
 • vérnyomás csökkentése
 • immunrendszer erősítése
 • fertőzések megelőzése
 • bélgyulladás-csökkentő hatás
 • ásványi anyagok és nyomelemfelvétel javítása
 • vastagbélgyulladás (colitis)
 • irritábilis bél szindróma (IBS) kezelése esetében

Forrás: Wikipédia

A leggyakrabban előforduló probiotikus baktériumok a Lactobacillus és a Bifidobacterium törzsekbe tartoznak. Valójában a probiotikus baktériumokat 400 különböző baktériumtörzsbe lehet besorolni.

Joggal merül fel a kérdés.
Amennyiben ilyen sok baktériumtörzs minősül probiotikus baktériumnak és egy egészséges szervezetben, akár ennyiféle baktérium is kifejtheti jótékony hatását, akkor milyen készítményt, vagy hány fajtát célszerű szedni annak érdekében, hogy egyre jobban megközelítsük az ideális bélflóra összetételét?
Amiket a reklámokból ismerhetünk általában csak egyetlen fajta jótékony hatású baktérium törzset emlegetnek. Minden márka másik törzset, akkor mindegyiket kellene enni?

Létezik egy olyan megoldás, hogy több fajta probiotikus baktériumtörzset fogyaszthatunk egyszerre. Ilyen például az LR Probiotic12 nevű terméke, amely 12 különböző baktérium törzset tartalmaz, ami jelenleg elég egyedülálló kombinációnak tekinthető.

LR Probiotic12

forrás: LR Collection 2012 katalógus

Ez a Probiotic12 ráadásul egy licencezett mikrokapszulás termék, aminek feladata, hogy megvédje a baktériumokat az agresszív gyomorsavtól, amíg átérnek a kritikus, gyomron átvezető szakaszon. Így sértetlenül eljuthatnak a rendeltetési helyükre a bélrendszerbe.
Probiotikum
Napi egy kapszulában 1milliárd probiotikus baktériumot tartalmaz, 12 különböző baktériumtözsből.
LR Probiotic12 probiotikum kapszulás termék

A LR Probiotic12 táplálékkiegészítő megvásárolható a Drogerica.hu webáruházban.

Hogy miért előnyösebb ha beveszünk be egy komplex probiotikum kapszulát a megszokott joghurtunk helyett? A British Medical Journal lapjain közzétett tanulmány (forrás innen: natursziget.com) kitér erre is:

 • Minden jótékony baktériumtörzs egyedülálló. Kivétel nélkül különleges enzimeket termelnek, más toxikus anyagokat semlegesítenek, és eltérő területeken telepszenek meg a bélrendszerben. Éppen azért, a klinikailag igazoltan jótékony organizmusok széles spektruma javallott. Egy a közelmúltban végzett kutatás azt mutatja, hogy különféle probiotikus törzsek kombinációja – szemben az egyszerű törzsekkel – a potenciálisan patogén baktériumok – a rossz baktériumok – esetében csökkenti a bélben való megtelepedés képességét.
 • Koncentrált: az aktív probiotikumokból álló koncentrált táplálék-kiegészítők az igazán értékesek, mivel sokkal több jótékony baktériumot tartalmaznak, mint a hagyományos élelmiszerek – mint a joghurt, vagy az acidophilust tartalmazó tej – és alkalmasabbak a mindennapi fogyasztásra.
 • A maximális jótékony hatás elérése értekében a táplálék-kiegészítőnek hatásosnak kell lennie – megfelelő számban kell élő mikroorganizmust tartalmaznia – és ezeknek a baktériumoknak védelmet kell nyújtani a gyomorsav ellen, ami képes akár inaktiválni ezeket. Ez a védelem biztosítja a bejutást a bélbe.