Paleo túrótorta recept

Az volt a vágyam, hogy az általam összeszerkesztett nem paleo “családon belül Rákóczinak becézett” túrósomnak elkészítsem a paleo verzióját.
4 rétegből áll:
– paleo tészta,
– barack réteg,
– “túró” réteg,
– hab.
Paleo túrótorta
( a túrót senki ne keresse a receptben, mert nincs benne )

A tészta:

  • 100g mandulaliszt
  • 50g szezámpehely
  • 50g kókuszliszt (legközelebb vagy mandulaliszt, vagy kókuszreszelék lesz helyette)
  • 100g vaj, akit zavar a fél százalék fehérje tartalma készítsen ghi-t és azt használja, vagy készítse kókuszzsírral.
  • 20g stíviás eritritol (4-szeres)
  • 1 kávéskanálnyi szódabikarbóna (csapott)
  • 3 tojás sárgája
  • 1 evőkanálnyi citromlé (lett volna több is de elfogyott, így borkősavval pótoltam)
  • 1 kávéskanálnyi borkősav
  • 1dl majdnem forróvíz.

A tészta bedolgozás előtt

A lényeg, hogy annyi vizet adtam hozzá amitől jól lehet a tésztát a torta formába “tapasztani”.
Összedolgozzuk az egészet és egy tortaformát kibélelünk vele.

A barackréteg:

Akinek van xylites sárgabarack lekvárja és bírja a xylitet, az használja azt. Ha nem

  • 100g aszalt sárgabarack
  • 20g stíviás eritritol (4-szeres), helyett datolyát szerettem volna beleaprítani, de elfelejtettem, hogy megettem 🙂
  • 1 kávéskanálnyi borkősav – ha valaki a barackot savanykásabban szereti

szecskázott, aszalt barack

… ezeket késes aprítógépben szecskáztam, majd

  • 25g cocomas-szal összekevertem, hogy kenhető legyen.

paleo-turos-6

A tészta rétegre kentem.

A túró töltelék, ami nem látott túrót.
A paleo túró, amint kivettem a sajtruhából és összetörtem

A paleó túró elkészítése tojásfehérje porból.

  • 80g tojásfehérje por
  • 640g víz
  • csipetnyi só.

Pár perc turmixolás, nem kell a habosságot erőltetni, hiszen fehérjepor, nem hiszem, hogy valaha is kemény habbá állna össze. Ha kikapcsoljuk a turmixot a hab és a víz el is kezd szétválni, tehát a lényeg, hogy mielőtt beleöntjük a forró főző vízbe, közvetlenül előtte turmixoljuk meg.

Főzővíz:

  • 4dl víz
  • 2 kávéskanálnyi borkősav (akinek sok a felesleges citromleve használja azt)

10 perc főzés, állandó kevergetés mellett, mert kifut,
Tényleg olyan, mintha jó göcsörtös túrót kevergetnénk.
Sajtruhán leszűrjük, kinyomkodjuk a vizet, mivel forró nem is tudjuk túlzásba vinni a nyomkodást.
450g szinte ízetlen “túrónk” lesz.

Paleo túró mazsolával

Tehát a túrótöltelék elkészítése:

  • 450g paleo túró
  • 100g vaj. A helyzet ugyanaz mint fent. Akit zavar a fél százalék fehérje tartalma, meg a valamennyi tejcukor, készítsen ghi-t és azt használja, vagy készítse kókuszzsírral.
  • 45g stíviás eritritol (4-szeres)
  • 2 tojás sárgája
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál citrom aroma, vagy vegyszermentes citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál vanília
  • 25g cocomas (kókuszkrém)
  • 1 marék mazsola.

paleo-turos-7
Ha nem sütném, akkor mézet tennék bele stíviás eritritol helyett.

Hab:

  • 5 tojás fehérje
  • 50g stíviás eritritol

kemény habbá verve. Dísznek jó, mivel nem kristálycukorral készült nem lesz kemény ropogós habcsók belőle, vagy csak én nem értek hozzá.

20 percig 180 fokon légkeveréses sütőben sütjük.
Majd megkenjük a felvert habbal és újabb 10 percig 160 fokon sütjük.

Paleo túrótorta

Végkövetkeztetés:

  • Nagyon finnyás vagyok.
  • Elég volt a kísérletezésből, többet nem fogok kókuszlisztet használni. Egyszerűen még ennyi kókuszlisztet is kiérzek belőle, nem tudtam megbarátkozni vele. A kókuszreszelék finom, a kókusz finom, de a kókuszliszt egyszerűen nem jön be nekem.
  • Ha édesebb lenne, jobb lenne. De akkor kiérezném a stíviát. Tehát a jövőben ki kell fejleszteni azt a verziót, hogy utólag hozzá tudjak adni mézet. Mert hiszem, hogy a méz hőkezelve ugyanolyan káros, mint ha répacukrot használnék, hiszen hő hatására elbomlanak a mézben hasznos enzimek.
  • Tényleg igaz, a túrós süteményt nem is a túró íze miatt szeretjük, hanem annak állaga és az ízesítése miatt.
  • Ebből a tojásfehérjés megoldásból, ha édes túróra vágyunk csak citrom, vanília és édesítés kérdése az egész, no meg a zsíros túró hatáshoz a zsírt pótolni kell valamivel, hiszen a tojásfehérje nem zsíros. Ha pedig sós verzióban gondolkozunk, ha jó édesen, biztosan kivitelezhető a tojásfehérjés körözött is.
  • Egész jó dolog a borkősav

paleo-turos-8

paleo-turos-9

paleo-turos-10