Paleo püspökkenyér

paleo-puspokkenyer-1
Hozzávalók:
100g mandula dara
50g kókuszpehely
50g tápióka keményítő
70g vaj
7 tojás
1 marék dió
1 marék mazsola
6 szem datolya
1 cs. sütőpor
1 púpos evőkanál sztíviás eritritol
1 evőkanál vanília aroma
1 evőkanál rum aroma


paleo-puspokkenyer-2

A tojásfehérjét a sárgájától elválasztva kemény habbá verjük.
A datolyát a dióval vegyesen késes aprítógéppel felaprítjuk, így a dióból a lisztessé vágott részek ráragadnak a datolya darabokra, és nem fognak a datolya darabok ismételten összeragadni.
A sárgáját a vajjal, az eritritollal és az aromákkal habosra keverjük.
A többi száraz alkotóelemet összekeverjük.
A felvert tojásfehérjébe belekeverjük a sárgájás keveréket, majd a száraz keveréket.
Egy sütőpapíros őzgerinc formába öntjük (nekem csurig lett).
Légkeveréses sütőben 175 fokon 35 percig sütjük.
A tészta sülés közben még vagy 2cm-t nő felfele, nem kell félni, nem folyik ki, szögletesen túlnövi a formát.

paleo-puspokkenyer-3

Sütés után a formából kivéve, sütőpapírt lehúzva, rácson hagyjuk kihűlni.
Ha a mazsola édesebb fajta akkor célszerű kevesebb sztíviás ertiritolt használni.

Tejmentes, hozzáadott cukor mentes, gluténmentes.
A tápióka nélkül is valószínű elkészíthető, de az még a jövő kísérlete, akkor még az 50g keményítőtől is megszabadulhatunk.
Vajnak használhatunk jászvajat (ghi-t), vagy kókuszzsírt, vagy disznózsírt.
A sütőpor foszfátmentes (szódabikarbóna + borkő/sav/). A rutinosak sütőpor nélkül is boldogulnak.