Marcipánkrémbe burkolt csokitorta – akár paleósan is

Ez a csokitorta, a francia csokitorta mintájára készült, de nem narancslikőrős, hanem meggylikőrös.
Az alábbi recept akkor tekinthető paleónak, ha a vaj helyett, jászvajat, vagy kókuszzsírt használunk.

marcipankremes-csokitorta-2

A tészta, amiben nincs semmilyen liszt a kakaóporon kívül:

  • 155g kakaópor
  • 250g vaj
  • 50g meggylikőr
  • 50g stíviás eritritol (4-szeres)
  • 6 tojás
  • 1 evőkanálnyi vanília aroma

A felolvasztott vajba, belekeverem a többi alkotórészt, kivéve a tojásokat.
A 6 tojást (fehérje sárgája együtt) jó keményre felverjük.
Majd ebbe a felvert tojásba keverjük bele az előzőleg már elkészített olvasztott vajas csokimasszát.
A tortaforma aljára sütőpapírt rakunk, rácsíptetjük a karimát, hogy a sütőpapírt odazárjuk vele, a kilógó papírt levágjuk, így könnyebb kivenni abból a tortaformából amelynek bordázott az alja.
180-fokon légkeveréses sütőben 30 percig sütjük.
Miután kész, egy pizzasütőre raktam ki a tortaformából, de addig is elkészítjük a marcipános krémet.

A marcipánkrém összetevői:

  • 100g mandulaliszt
  • 100g eritritol (ez csak eritritol egyszeres, tehát nem szíviás)
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 2 evőkanál mandula aroma
  • 200g cocomas (kókuszkrém)
  • 100g víz
  • 63g vaj (fél kistégla teavaj)

Mivel a mandula aroma kék volt, így a krém is kékeszöld lett.
Nem épp természetes (paleós) színe van, de aki már látott vöröskáposzta levet csak vizesen, az tudja kék mint a tinta – pedig természetes.
A mandulaliszt kivételével minden mást összekeverünk, majd a végén keverjük bele a mandulalisztet is. Mivel a mandulaliszt jó nedvszívó ezért, hagyjuk a végére, különben az alkotó elemeket hamarabb beszívja, minthogy jól el tudnánk keverni.

A krémet felfőzzük, egyrészt hogy sűrűsödjön, másrészt a mandulaliszt, ami sosem olyan finomszemcsés, mint egy búzaliszt, kell, hogy puhuljon, a krémben ne érezzünk szemcséket.

marcipankremes-csokitorta-1

Miután a krém is és a csokitorta is hűlt egy kicsit, bevonjuk az összes krémmel a tortát, majd hűtőbe rakjuk, ha megdermedt ehető. A marcipánkrém édessége jól kompenzálja a csokitorta keserűségét.