Kuktás rizskók – tejmentes, gluténmentes és hozzáadott cukormentes

Egyszerű és finom. Csak a rajta lévő meggy tartalmaz cukrot, de elhagyható, vagy lecserélhető másra.

Felkapott téma a rezisztens keményítő. A főzött, de kihűlt rizsben növekszik a rezisztens keményítő aránya, ami jótékony a vastagbél baktériumainknak és nem mi magunk emésztjük meg. Hát együnk a buritát termelés érdekében. 🙂

Az adag egy 41x34x3,5cm hasznos belméretű tepsibe való. Leírom, mert teljesen ki tölti a tepsit. Akinek nincs ekkora felezzen le minden hozzávalót.

(A növelt rost tartalmú verzió a bejegyzés végén olvasható.)

A recept:


A kuktában megfőzzük a rizst:

  • 700g rizs
  • 1,4l víz (mivel átmostuk a rizst, abban is marad kb. 2dl víz, tehát ezzel együtt 1,6l van a kuktában.)
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 evőkanál vanília aroma

Elkeverjük, megfőzzük. Pl: 10 fokozatú indukciós főzőlapon 7-es fokozaton, a nyomásjel megjelenésétől mérve 4 percig.
Amíg a rizs fő, elkészítjük a többi hozzávalót.

Tojás keverék:

  • 10 tojás (a fehérjét különválasztjuk és kemény habbá verjük)
  • 100g szítviás eritritol
  • 2 ek vanília aroma itt is.
  • 1 biocitrom reszelt héja és leve, aki nem biózik, annak egy evőkanál citrom aroma emulzió és 2 gyerekkanál citromsav
  • 200g zsír (Disznózsír, vagy kókuszzsír egyre megy – az eredmény ugyanaz lesz. Sem ízre, sem állagra nem lesz különbség. Annyi, hogy a kókuszzsírt muszáj előtte felolvasztani.)

Miután keményre vertük a tojásfehérjét, a többi alkotóelemet is habosra keverjük.
Kipakoljuk a sütőből a 26 darab tepsit és rácsot. 🙂
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.

Kikenjük a kiszemelt tepsit zsírral

  • (kb. 50-100g zsír), kellően vastagon, hogy
  • 5 evőkanál útifű maghéjjal jól be tudjuk borítani.

Megfőtt a rizs. Elővesszük a legnagyobb tálunkat és beleborítjuk a főtt rizst. Belekeverjük a sárgájás keveréket a rizsbe és addig keverjük, míg szép egyenletes sárga nem lesz. Utána óvatosan beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjét is. Érezni fogjuk a problémát, ha kis edényt választottunk.
Beleterítjük kizsírozott útifűmaghéjazott tepsibe.
Kedvünk szerint tehetünk rá gyümölcsöket.
A képen 70dkg magozott meggy került rá.

Sütőben 35 percig “aranybarnára :)” sütjük.

Ha teljesen kihűt, csak akkor szeljük és fogyasszuk!

Kellemes tömeggyarapodást!


Frissítés

Annak érdekében, hogy a keményítő arányt csökkentsem, illetve lassabb felszívódásúvá tegyem, elkezdtem növelni az útifűmaghéj arányát:

Megkeresem, hol az a maximális útifűmaghéj mennyiség, ami még nem rontja az élvezeti értéket. A fenti képen lévő rizskók úgy készült, hogy 3 evőkanál útifűmaghéjat beáztattam 3dl vízbe és amikor megdagadt, összekevertem a már felhabosított sárgája keverékkel. Minden mást ugyanúgy készítettem, mint a fenti recept, kivéve, hogy 5 perccel tovább sütöttem.

Az útifűmaghéj nem látható és nem érzékelhető. Annyi az eltérés, hogy amíg a fenti recept szerint készült rizskók omlósabb, kanalazásnál könnyen szétválik a rizs szemenként, mint az igazi rizskók, addig ebben egyben marad a szelet, mint egy sütemény, pontosabban lusta asszonyos meggyes-túrós lepényre hasonlít jobban.


2. Frissítés

Még több útifűmaghéjjal.


Tehát ez a rizskók úgy készült, hogy a legelső recepthez képest 6 evőkanál útifűmaghéjat beáztattam 6dl vízbe, de bele kevertem még 10g sztíviás eritritolt és 1 evőkanál vanília aromát is, és amikor megdagadt, összekevertem a már felhabosított sárgája keverékkel. Minden mást ugyanúgy készítettem, mint a fenti recept – kivéve, hogy 10 perccel tovább – azaz 45 percig – sütöttem.

Az útifűmaghéj nem látható és nem érzékelhető. Még lágyabb állagú, finomabb. Tehát összesen 11 evőkanál útifűmaghéjat tartalmaz, ami kb. 77-80g.