egészség - kategória bejegyzései:

A fruktózról, a májról, a húgysavról, a zsírsavakról faggattam a Copilotot és a Geminit

Véleményem szerint több mint 90%-ban értékes válaszokat kaptam. Azért két AI válasza szerepel a posztban, mert amikor az egyiknél úgy éreztem, hogy mellélőtt az értelmezésnek, vagy elvesztette a fonalat, akkor célszerűbb volt annál folytatnom a polémiát amelyik válaszán jobban érződött, hogy érti a kérdést.

Mindezek mellett töröltem azokat a részeket, amikor azt éreztem, hogy bizonyos folyamatokat vagy fogalmakat logikailag felcserélt. Volt amikor jelezte, hogy bocsi nem jól fogalmazott és kijavította magát, de volt amikor egyszerűbbnek látszott ráhagyni, mint megmagyarázni a neki, hogy értem a válaszod, csak pont nem erre a kérdésre válaszoltál, hanem az ezzel ellentétes kérdéskörre.

A lényeg, hogy szinte minden beszélgetés végére odaillesztette, hogy

… “konzultáljon orvosával a diagnózis és a kezelési lehetőségek megbeszélése érdekében” …, stb

… tehát a lényeg, hogy itt azért mindent fentartással kezelj, és menj orvoshoz!

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Biokémia polémia Geminivel – aminosavakról és rostokról

Én csak kérdezgettem, a Gemini pedig válaszolt.

Kérdések és válaszok

  • az izoleucinról,
  • a taurinról,
  • az aminosavak szabad aminosav formájában, vagy peptidláncként történő felszívódásáról,
  • a lizin-arginin antagonizmusról,
  • a vöröshús problémáról a metionin és glicin arány kapcsán,
  • a korpa rendkívül alacsony élelmi rost tartalmáról,
  • a kovászolásról,
  • az útifűmaghéj rostösszetételéről,
  • fruchto-oligo-szaharidokról, hemicellulózról, ligninről.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Cistus incanus – magyarul bodorrózsa

LR Cistus incanusA Cistus incanust, magyar nevén bodorrózsát vagy cisztusz rózsát, már az i. e. 4. században is ismerték. Teafőzetként alkalmazták, és igen kedvelt volt egészen a késői középkorig, főleg a Közel-Keleten, Dél-Afrikában és a Földközi-tenger vidékein, majd feledésbe merült. A 90-es évek végén fedezték fel újra. A szuharfélék (Cistaceae) a mályvavirágúak (Malvales) rendjébe tartozó növénycsalád tagja, mely a Földközi-tenger száraz, de általában napos vidékein fordulhat elő, sivárabb, köves talajokat is elviselve.

Miért különleges a bodorrózsa?
Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Csalános Aloe vera, mint béltisztító

Aloe vera sivera csalános ivógélAz Aloe Vera Ivógél Sivera ötvözi magában három rendkívül gazdag alkotóelem hatóerejét, az Aloe vera barbadensis millert, a csalánt és a mézet, melyek egyenként is igen értékes összetevők. A gyógyászat más területeiről ismerjük a “szinergia” fogalmát, amely azt jelenti, hogy az alkotóelemek egymás hatását felerősítik. A Sivera épp ettől lehet olyan hatásos, hogy ilyen szinergia állhat fenn az aloe vera, a csalán és a méz között.

Az Aloe Vera Ivógél Sivera elsősorban méregtelenítő-béltisztító hatású. Miért lehet ez szükséges?
Egy tiszta és jól működő emésztőrendszer alapvető tényezője egészségünknek. Az egészségtelen étrend következtében a béltraktus eltömődhet, a tápanyagok felszívódása lecsökkenhet, s az étel megemésztetlenül a gyomorban, illetve a belekben maradhat. Ez idővel romlásnak indul, és méreganyagokat termel. A helytelen étrend további negatív hatása, hogy az egészséges bélflóra is károsodik. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Menopausa? – megfelelő ösztrogénszint?

vöröshereMi a menopausa?
A változókor egy természetes életszakasz a nők életében. Körülbelül a 40. és az 55. életév közé esik. Ha az ösztrogén termelés a 40. év körül alábbhagy, akkor a nők 2/3-nál tipikus tünetek lépnek fel – hőhullámok, izzadás, szédülésérzet, kedélyváltozások. Ezért különösen érdemes nagy figyelmet fordítani a táplálkozásra és a táplálék kiegészítésre, hogy az ösztrogén szintet egyensúlyban tartsuk.

Miért fontos a megfelelő ösztrogénszint?
Hiánya a vitalitás, a koncentrációs és emlékező képesség gyengüléséhez vezet. Sőt, a bőr és haj állapotában is fontos szerepet játszik. Javítja a sejtek nedvességmegtartó képességét, részt vesz a bőr rugalmasságáért felelős kollagén szerkezet kialakításában. Továbbá a helyes csontanyagcserében is lényeges a szerepe.
Egy kattintás ide a folytatáshoz….

ProBalance – lúgosítás felsőfokon!

probalanceMi is az a sav-bázis egyensúly, és miért fontos?
Minden vizes oldatnak van vegyhatása, vagyis pH-értéke. Szervezetünk 70%-a víz, így szervezetünk víztartalmának is van pH-ja. A pH skálán a 7,0 érték a semleges, alatta savas, felette lúgos a kémhatás. Az emberi test 7,35-7,45 pH tartományban működik jól, vagyis enyhén lúgos. A sejtjeink ehhez a lúgos kémhatáshoz vannak hozzászokva.

Honnan a sok sav?
A szervezetünk az anyagcsere folyamán maga is termel savakat: húgysav, tejsav, citromsav, ecetsav, szénsav stb. keletkeznek. A vesénk által kiválasztott vizelet pH értéke 4,8-7,5 között mozog.
A kávé és a sör pH-ja 4,0, de nem ez a lényeg.
Nem a savas, vagy lúgos táplálékok fogyasztásáról van szó, hanem arról, hogy a szervezetben milyen hatást vált ki, azaz szervezetet lúgosítja, vagy savasítja, milyen A lúgosítás helyes felfogása ion-arányokról beszél, nem pedig savak vagy lúgok fogyasztásáról.e nem maga a bevitt táplálék savassága számít, hanem az, hogy a szervezetben milyen hatást vált ki.
Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Colostrum – “immuníció” bárhol, bármikor!

colostrumMi a Colostrum?
A kolosztrum a szarvasmarha előteje, amely a kisborjú szülését követő néhány napban termelődik. Ezt követően képződik a már teljesen folyékony állagú és fehér színű anyatej.

Mik a Colostrum hatóanyagai és hogyan hatnak?

Egyetlen kémiai laboratórium sem képes az anyatejhez hasonló táplálék létrehozására, nem is beszélve a még értékesebb kolosztrumról. A csecsemők alapvető immunvédettséggel jönnek a világra, míg a kérődző emlősállatok kicsinyei híján vannak ennek. A kolosztrumtej pótolja ezt, ez az újszülött borjú immunrendszerének alapja.
Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Aloe Vera Thermo Krém – Melegében jön a segítség!

aloe vera thermokrém fejfájásra isA thermo krém, kiváló kiegészítő, ha mozgás utáni (előtti) lazításról, pihentetésről, ellazulásról van szó.

Mi a Thermo Krém lényege?
A Thermo Krém, különleges hatóanyagai révén enyhén melegítő hatású, a bedörzsölt felületet felmelegíti. Az ereket kitágítva vérbőséget okoz, aminek következtében a bekrémezett testrész felmelegszik. E hőenergián keresztül úgy érezzük, mintha energiával láttuk volna el az adott területet.

Erre a hőhatásra akár helyi, akár nagyobb testtáji szinten sokszor nagy szükség van. Gondoljunk csak a fázós ízületekre vagy a fejfájásra.
Egy kattintás ide a folytatáshoz….

A mozgás szabadsága – Freedom izületvédelem

izület védelemMindegy, hogy idős vagy fiatal, mindenki szeretné fájdalmak nélkül élvezni a mozgást.

Egy-egy hegymászás vagy hosszabb futás utáni térdfájdalom, esetleg huzamosabb ideig fennálló derék- vagy végtagfájdalmak – sokan találkoztunk már ilyen kellemetlenségekkel.

Mit tehetünk – a rendszeres, átgondolt mozgás mellett -, hogy ízületeink egészségesek maradjanak vagy visszanyerjék rugalmasságukat?

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Mi az az MSM?

aloe vera msmAz MSM, vagyis a metil-szulfonil metán, egy szerves kénvegyület. Ez az élő szervezetek egyik legfontosabb tápanyaga. Az MSM legismertebb tulajdonsága a gyulladáscsökkentés és a fájdalomcsillapítás.

Az MSM előfordul a friss és nyers táplálékokban, húsban, tejben, tojásban, halakban. Benne van minden zöldség- és gyümölcsfélében, algában, gabonafélékben és babfélékben megtalálható. A kén azonban rendkívül illékony anyag (erős szagát ismerjük) és az élelmiszerek feldolgozásakor (bármilyen hőhatás, sütés, főzés) maradéktalanul elbomlik. Ezért a legtöbb ember kénhiányos, mivel csak ritkán vagy sohasem esznek nyers táplálékokat.
Egy kattintás ide a folytatáshoz….