Diós citromkrém torta TT-módra – paleo

… azért van benne – többek között – fél kiló cukkini is.
Hozzáadott cukor-, gabona- és keményítőmentes. Tehát nem tartalmaz glutént, de nem tartalmaz paleo körökben kedvelt egzotikusabb keményítőket sem, mint amilyen a tápiókakeményítő, vagy a nyílgyökérliszt. A krém tömegét és állagát a cukkini és az útifűmaghéj
segíti.
Ugyanakkor tartalmaz majd egy kiló vajat. Akit ez zavar, – nézze meg a lap alján a zsírmentes változatot.
A torta a recept alapján több mint 3 kg. Akinek nem ennyire éhes a családja, felezze le a receptet 🙂

Diós citromkrém torta szelet TT-módra - paleo

Összetevők:

A tészta:

  • 15 tojásfehérje
  • 500g darált dió
  • 50g sztíviás-erythritol
  • 2 bio citrom reszelt héja
  • Akinek mindenképp hiányzik belőle valamilyen lazítószer, tehet bele sütőport, vagy paleosan 1 csapott teáskanál szódabikarbónát + 1/4 teáskanál citromsavat – de kipróbáltam, teljesen felesleges bele.

A citromkrém:

  • 2dl frissen facsart citromlé
  • 90g sztíviás-erythritol
  • 15 tojássárgája
  • 500g cukkini
  • 750g vaj (a zsírmentes változat a lap alján található)
  • 3ek. útifűmaghéj
  • 2ek. vanília aroma, vagy még jobb a vanília rúd

A csokoládé glazúr:

  • 200g étcsokoládé (célszerű legalább 70-74%-os kakaópor tartalmút választani, mert minél keserűbb annál karakteresebb kontrasztot ad a citromkrém savanyú ízével. Ugyanakkor a 80% felettiek már nem olyan kellemesek, mert inkább csak préselt kakaópor ízük van)
  • 25g kókuszzsír
  • 100g kakaóvaj

Elkészítés

A tészta elkészítése:
A tojásfehérjét az édesítővel felverjük, nem szükséges abszolút keményre, de azért ne essen ki a tálból.
A darált diót szárazon összekeverjük a citromhéj reszelékkel – és ha akarjuk a sütőport, akkor azzal is.
Majd a habot finoman összekeverjük a dióval. A hab természetesen összébb fog esni, de ettől mi ne essünk összébb. 🙂 A lényeg, hogy egy egyenletesen elkevert masszát kapjuk. Ezt két egész tepsibe (sütőpapíron) egyenletesen szétterítjük. A massza nem fog folyni, tehát el kell egyengetni a tepsikben. Előmelegített 180 C ° fokos légkeveréses sütőben a két tepsivel egyszerre 20 percig barnásra sütjük. Tűpróba helyett célszerűbb azt ellenőrizni, hogy a papírról a széle a tésztának könnyen elválik-e.

A krém elkészítése:
Két erősebb alkatú cukkinit meghámozunk. Hámozva legyen fél kiló. Felkockázzunk és megpároljuk. Pl: tésztafőző fazékban annyi vizet öntünk, hogy csak a szűrőt érje. A 7-8perc forralás után botturmixszal pépesítjük és hagyjuk egy kicsit hűlni.
A citromlét, a sárgájákat, az édesítőt, a vaníliát és az útifűmaghéjat habverővel egyszerűen csak összekeverjük, kissé habosítjuk egy akkora lábasban, amibe bele fog még férni a cukkini és a vaj is. Ezután a kissé hűlt, de még a kéznek sütős cukkinit belekeverjük és elkezdjük főzni állandó intenzív keverés mellett, míg egy nehezen keverhető sűrű krémet nem kapunk. Indukciós főzőlapon ezt a 10 fokozatból 6-oson, majd 5-ösön bátran megtehetjük. Gyorsan besűrűsödik, hiszen a sütős cukkini is rásegít, valamint az útifűmaghéj önmagában is sok vizet vesz fel főzés nélkül is. Szinte csak azért főzzük, hogy a tojás ne legyen nyers.
Gázon óvatosabbnak célszerű lenni, nehogy 15 tojásos cukkinis omlettet készítsünk. Emiatt célszerű lehet gőz felett főzni.
Miután nehezen keverhetővé vált a krém, a “tűzről” levéve beleolvasztjuk a hűtőből frissen kivett 3db 250grammos tégla vajat.
A hideg vaj olvasztásával gyorsítjuk a krém hűlését, hogy minél hamarabb összeállíthassuk a tortát.

Amíg a tészta és a krém hűl, elkészítjük a csokiglazúrt.
125g vajat (fél tégla) felolvasztunk a tűzön, miközben a 2 tábla étcsokit beletördeljük. Addig keverjük, míg a csoki a vajban teljesen fel nem olvad és egyenletesre elkeverjük.

A torta összeállítása:

A két tésztalapot, ha ketté vágjuk akkor 4 tészta és 3 krémréteges tortát készíthetünk.

Ha a tésztát 2/3-résznél vágjuk el, akkor 3 tésztalaposat készíthetünk. A fényképeken ez szerepel.
A két 1/3 rész lapot tegyük legalsónak, mert fentebb rakva a krémen szétcsúszik. Krémezés előtt a lapokat egymása rakva vágjuk egyformára. Krémet két részre osztva megkenjük az alsó lapot, óvatosan rányomjuk a középső lapot, majd azt is megkenve rányomjuk a felső lapot. A felső lapra a hűltebb, de még folyós csokit rákenjük, majd az oldalán lecsorgatva, körben is bevonjuk csokival.

Diós citromkrém torta TT-módra - paleo

Hagyjuk megdermedni és felszelhetjük.

Diós citromkrém torta TT-módra - paleo 1

Hasznos infó azoknak akiknek csak a kristálycukor az igazi és minden édesség utánzat csak valami undorító, keserű, vagy vizes vacak.
Én is ilyen vagyok. Nos akik így éreznek, sima erythritolt véletlenül se használjanak, mert az vizes ízű és az utóíze is kellemetlen lesz nekik. A szítviás-erythritol azért jobb, mert 4x édesebb, így negyed annyi kell, így a kellemetlen íz is enyhébb. Megfigyeltem, hogy diónál, máknál ezeknek a magoknak az egyébként is a kissé kesernyés íze, jól harmonizál – elfedi – ezeknek a “kamu” cukroknak a mellékízét. Így a tésztának használt diós-habcsók önmagában is kellemes. Ugyanakkor a citromkrémből az ilyen finnyásak (igényesek), mint én kiérzik a mellékízt. Azonban tortaként összeállítva a dió és a minél keserűbb csokibevonat együttesen, teljesen jól harmonizál a citromkrémmel, így a citromkrémből csak a karakteresen savanyú, de édeskés citromot érezzük.

Visszatérve a cukkinire. Csak az tudja hogy van benne, aki csinálta, mert kiérezni egyáltalán nem lehet. Ez egy intenzív ízvilágú nem igazán édes torta.

Diós citromkrém torta szelet TT-módra - paleo 1

Ez a torta nem jöhetett volna létre Trollanyu ötletadó receptjei nélkül. Így került az áfonyás szelet cukkínije az áttervezett Mogyorós citromkrémes habcsók szeletbe, melyből megszületett az én diós citromkrém tortám, immár keményítő hozzáadása nélkül a feleségem kívánalmainak is megfelelve.


Utólagos fényképek, amikor a tésztát nem 1/3-2/3 arányban vágjuk el, hanem felezzük. Így 4 tésztalapos magasabb tortánk lesz.
Diós citromkrém torta TT-módra - paleo 10

Diós citromkrém torta TT-módra - paleo 11

Diós citromkrém torta TT-módra - paleo 12

Természetesen nem mindig ugyanaz a recept, mert nem volt csak egy cukkíni otthon, így került bele még két alma is, hogy meglegyen a fél kiló zöldségpüré (finomabb lett 🙂 ). Másrészt a Paleo Puncs szeletből megmaradt 8 tojás sárgája és azt is hasznosítani kellett. Emiatt a tésztába a 15 fehérje helyett 10 fehérje + 2 tojás + 2 ek víz került, míg a citromkrémbe 15 helyett 18 sárgája – “Ígyes jól van!”


A citromkrém zsírmentes változata:
Arra az esetre, ha valaki nem ezzel akar jóllakni, de azért több szeletet is megenne.

  • 3dl frissen facsart citromlé
  • 100g sztíviás-erythritol
  • 15 tojássárgája
  • 250g cukkini
  • 700g alma
  • 200g forró víz
  • 50g zselatin
  • 2ek. vanília aroma
  • +1-2dl víz

A cukkinit és az almát gőz felett megpároljuk, majd botmixerrel pépesítjük.
A tojást a vanília aromával az édesítővel és a citromlével összeturmixoljuk.
A forró vízben feloldjuk a zselatint.
Majd ezt a zselatint beleöntjük a turmixgépbe és összeturmixoljuk a tojásos keverékkel. Majd a felét félre öntjük, hogy férjen bele a cukkinis almás püréből, így több adagban összeturmixolunk mindent. Sajnos egyszerre nem fér bele a turmixgépbe.
Miután végeztünk a turmixolással, elkezdjük főzni, sűríteni az egészet. 10 fokozatú indukciós főzőlapon 8-assal indítva, folyamatos keverés mellett főzzük. Azaz a keveréstől éppen nem tud forrni, ha abba hagyjuk rögtön hatalmas buborékkal rotyogna. Ahogy haladunk egyre lejjebb vesszük hetesre, majd hatosra a főzőlapot. Kb. 15 perc keverés és főzés után a hab kezd eltűnni, és a krém zsugorodni. Onnan látjuk, hogy hamarosan kész – a hab csökkenése mellett -, hogy egy pillanatra abbahagyjuk a keverést nem akar kifutni és kevés nagy buborék helyett több apróval forr, de ezt nem engedjük, folyamatosan keverjük tovább. Onnan tudjuk hogy kész van, ha elfogy minden hab a krém tetejéről és az eredeti térfogatához képest kisebb lett, valamint ekkor, ha abbahagyjuk a keverést kis időre nem fog buborékosan forrni. Ekkor készen van, a főzőlapot elzárjuk, de még tovább keverjük egy kis ideig, hogy az edény aljáról a hőt elvezessük. Kitesszük hűlni, hogy kellően dermedt állapotban tudjuk kenni a tészta lapokat. Ha véletlen elfeledkezünk róla és keményen megdermed – télen könnyen – akkor 1-2dl víz hozzáadásával habverő géppel újra krémesre dolgozzuk. Így újra alkalmas a lapok megkenésére.

Ha valaki nem csak a zsírtartalmat csökkentené hanem a szénhidrát tartalmat is, az alma helyett is tegyen cukkinit. Ekkor viszont a sztíviás-erythritolt növelni kell.