Cistus incanus – magyarul bodorrózsa

LR Cistus incanusA Cistus incanust, magyar nevén bodorrózsát vagy cisztusz rózsát, már az i. e. 4. században is ismerték. Teafőzetként alkalmazták, és igen kedvelt volt egészen a késői középkorig, főleg a Közel-Keleten, Dél-Afrikában és a Földközi-tenger vidékein, majd feledésbe merült. A 90-es évek végén fedezték fel újra. A szuharfélék (Cistaceae) a mályvavirágúak (Malvales) rendjébe tartozó növénycsalád tagja, mely a Földközi-tenger száraz, de általában napos vidékein fordulhat elő, sivárabb, köves talajokat is elviselve.

Miért különleges a bodorrózsa?

Az ehető növények közül a Cistus incanus tartalmazza a legtöbb polifenolt, amelynek rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert. A polifenolok a másodlagos növényi hatóanyagok azon csoportjába tartoznak, amelyek semlegesítik a szabad gyököket. Rendszeres használatuk erősítik az immunrendszert és megelőzhetik a betegségek kialakulását. Ezt C-vitamin, cink és magas E-vitamin tartalmánál fogva éri el. A bodorrózsából készült Cistus incanus termékcsalád étrend-kiegészítő készítmények. Az étrend-kiegészítők feladata, hogy a szervezetet ellássák azokkal a tápanyagokkal, amelyek a táplálkozás során nem megfelelő mennyiségben kerülnek be a szervezetbe. Az étrend-kiegészítők nem minősülnek gyógyszernek, inkább a megelőzésben játszanak fontos szerepet.

Milyen hatásai vannak a cisztusz rózsának és mikor alkalmazzuk?
A bodorrózsa, és a belőle készült Cistus incanus termékek erős vírusölő és antibakteriális hatással rendelkeznek. Jó tapasztalatok vannak minden olyan esetben, amelyben az immunrendszer erősítése a cél. Vagyis influenza, megfázás esetén, nagyobb betegségből való gyógyulás támogatására, emésztő- és bélrendszeri gyulladásoknál, időskori legyengült szervezetnek. Akár kismamák is fogyaszthatják, jelenleg nincs ellenjavallata. Jó lehet ekcémára, kiütésekre ecsetelni, vagy a Cistus Incanus Spray-vel kezelni, illetve a bőr egyéb immunhiányos problémáira, pl. sömörök kezelésének kiegészítéseként. Fertőtlenítő hatása miatt hasmenés esetén is érdemes lehet kipróbálni.

Cistus incanus termékek vásárolhatóak a Drogérica webáruházban, ahol az egyes termékekről bővebb információk is rendelkezésre állnak.

A növény melyik részét használjuk fel, és hogyan?
Az LR a vadon termő Cistus incanus ssp. tauricust használja a termékeiben, és ezek vágott levelét dolgozzák fel. Folyamatosan ellenőrzött körülmények között gyártják, hogy az LR-től megszokott minőséget és tisztaságot garantálhassák. A termékcsalád azért is viselheti a növény nevét, mert nagy tisztaságban és koncentrációban tartalmazza. A kapszulát úgy készítik, hogy a leveleket összegyűjtik, megszárítják, megtisztítják és összevágják, ezután főzetet készítenek belőle, s miután a főzet kiszáradt, kapszulákba töltik. Ez az eljárás, a kivonatok szokásos készítési módszere.

Hogyan alkalmazzuk az LR Cistus Incanus termékeit?

Cistus Incanus tea:

Magas hatóanyag tartalma miatt elegendő csak 1 evőkanálnyi gyógyfüvet helyezni 1 liter 70-80 fokra hevített (vagy éppen forrásból lehűlt) meleg vízbe és 5-10 percig áztatni. Ezt a mennyiséget egész napra elosztva fogyasszuk. Ezt a főzetet ecseteléshez, lemosáshoz is használhatjuk. Minden esetben több hetes, napi alkalmazása hozhat eredményt.

Cistus Incanus Szájspray:

Kúraszerűen naponta 3×3-at permetezzünk közvetlenül a garatba, a torok mélyére.

Cistus Incanus Kapszula:

Napi 2×1 kapszulát javasolunk, a doboz egy havi adagot tartalmaz.