Áfonyás sajttorta – glutén- és hozzáadott cukormentes

Áfonyás sajttorta – glutén- és hozzáadott cukormentes, legalább 6 hónapig érlelt sajttal, mint pl.: a Cheddar Mature, a 9 hónapos még jobb.

Áfonyás sajttorta - glutén- és hozzáadott cukormentes

A tészta hozzávalói:

  • 125g barna rizsliszt,
  • 66g Szafi expressz lisztkeverék,
  • 10g szódabikarbóna,
  • 100g kókuszzsír,
  • 50g víz,
  • 1 tojás,
  • 20g sztíviás eritritol,
  • 3g citromsav,
  • 10g kristály-vanilin.

A fentiekből az első három összetevőt összekeverjük, a kókuszzsírt felolvasztjuk, a többi összetevőt összeturmixoljuk.
A lisztkeveréket összekeverjük az olvadt kókuszzsírral. Mikor egyenletesen jól elkevertük, célszerűen robotgép dagasztójával, hozzáöntjük a turmixolt keveréket.
Miután jól elkevertük és a lisztkeverék beszívta a nedvességet, akkor egy sütőpapíros tortaforma aljába belenyomkodjuk egyenletesen a tésztát. 180 fokon 20 percig sütjük.

Áfonyás sajttorta - glutén- és hozzáadott cukormentes

Először az áfonya zselét készítjük el.

Áfonya zselé:

  • 450g fekete áfonya (fagyasztott kiolvasztva, de fagyosan is jó),
  • 4 evőkanál eritritol,
  • 6-8 mokkás kanál almasav,
  • 1 evőkanál zselatin por,

Az áfonyát egy edényben a sütőbe tesszük már akkor, amikor bekapcsoljuk azt melegedni és a tészta sütéséig bent is hagyjuk, hogy levet eresszen, ez akkor is hasznos amikor még fagyos az áfonyánk.
Ezt követően a tűzhelyet tovább forraljuk kevergetve és fokozatosan mérjük bele az eritritolt és az almasavat. A fagyasztott áfonya igen gyenge ízvilágú, kell az édesítés és a savanyúvá tétel, az élvezeti érték növelése érdekében. Folyamatosan kóstolni kell. Almasavból annyit kell beletenni, hogy már éppen kezdjen túlságosan savanyúvá válni, mivel a sajtkrém majd nagyon sokat el fog venni a savas ízvilágból, és ekkor a torta nem foga nyújtani a jellegéből eredő édeskés, krémes sajt és a savanyú, édes áfonya kontrasztot.
Ha beállítottuk az ízvilágot, levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni, és amikor már félig kihűlt, akkor egy evőkanál zselatinport keverünk bele. Ha esetleg túlhűtöttük ismét kis fokozaton alágyújthatunk és addig kevergessük, amíg nem látjuk, hogy a zselatin teljesen feloldódott. Majd hagyjuk hűlni, amíg el nem készítjük a sajtkrémet.

A sajt puding:

  • 3 tojás (fehérje és sárgája különválasztva)
  • 47g kukorica keményítő
  • 20g sztíviás eritritol
  • 470g víz
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 evőkanál tejszín aroma(elhagyható)
  • 250g legalább 6 hónapig érlelt sajt, olyan ami hő hatására olvasóssá, nyúlóssá válik, pl.: Cheddar Mature

A sajt és a tojásfehérje kivételével a többi összetevőt összeturmixoljuk. A sajtot durván lereszeljük. A fehérjéből kemény habot verünk. A turmixból elkezdünk krémet főzni, és fokozatosan adagoljuk bele a sajtot, és kevergetve beleolvasztjuk az egészet. Mikor a sajtkrém kellően sűrűre főtt (eltűnik a hab mindenképp) akkor levesszük a tűzről. A fehérje habot beleforgatjuk és óvatosan elkeverjük, még forrón.

A tortalap aljáról levesszük a sütőpapírt és a tortalapot visszatesszük a tortaformába. Ráöntjük a sajtkrémet, majd ráterítjük az áfonyazselé felét. Egy pálcával, vagy koktélkanál vékony nyelével a krém teljes mélységében cirádásra keverjük a krémet a zselével, a zselé nehezebb részei le is süllyednek a tésztáig. A tortaforma tetejét lezárjuk és betesszük hűlni 1 órára.

Áfonyás sajttorta - glutén- és hozzáadott cukormentes

1 óra után, mikor a krém egy kicsit dermedtebb, az áfonyazselé másik felét egyenletesen ráterítjük, és visszatesszük egy éjszakára a hűtőszekrénybe a krém és a zselé teljes kikeményedése érdekében.
Másnap szeleteljük.